Over Ons

Met Toffe Peren brengen we een ode aan, natúúrlijk, de toffe peer, de kronkelige komkommer en de aubergine-drieling. Ze zijn prachtig. Juist omdat ze er zo heerlijk eigenwijs uitzien. Ze zijn bovendien net zo lekker en gezond als hun kaarsrechte, gladgestreken en perfect symmetrische soortgenoten die wél in de supermarkt en bij de groenteboer te vinden zijn.

Met Toffe Peren willen wij de visuele stem in het debat over voedselverspilling worden. 

Op dit moment verspreiden we onze boodschap door onze producten in meer dan 50 winkels in Nederland, België en Duitsland te verkopen. Daarnaast geven we workshops over voedselverspilling aan kinderen (via Ik in 010/ Nederlands Fotomuseum) en houden we inspirerende lezingen over duurzaam ondernemen (o.a. bij Art Rotterdam/ Rotterdam Photo Talks, BNI en Female Ventures Rotterdam).

Ben je geïnteresseerd om met ons samen te werken? Wil je dat wij een lezing bij jouw bedrijf geven? Stuur ons een bericht! 

Achtergrond | Voedselverspilling

Iedereen die weleens in de tuin heeft gewerkt, weet het: de natuur produceert geen eenheidsworst. Niet alleen in je eigen moestuin, maar ook bij de professionele groente- en fruitteler is dat het geval.

Jarenlang waren producenten van groente en fruit gebonden aan strikte regelgeving en handelsnormen. De nadruk lag daarbij op het uiterlijk: de producten in de winkels moesten gelijk van maat, vorm en kleur zijn. Te grote, te kleine, kromme, bobbelige of gevlekte exemplaren belandden in het veevoer, in de biogas-installatie of op de afvalberg – in plaats van het winkelschap. Gelukkig is een groot deel van deze onnodige regels inmiddels afgeschaft. Ook beseffen steeds meer consumenten en winkeliers dat voedselverspilling een groot wereldwijd probleem is. 

Helaas wordt er nog steeds wereldwijd meer dan 30% van ons voedsel verspilt. Een deel hiervan zijn die groente en fruit die vanwegen hun afwijkende vorm nooit in de voedselketen terecht komt. 

Wie zijn wij?

 

Wij zijn Annette Behrens en Carina Hesper en sinds 2018 hebben wij onze krachten gebundeld en zijn wij Toffe Peren gestart. Beiden zijn we werkzaam als beeldend kunstenaar maar hebben tevens een grote passie voor voedsel. Carina heeft ervaring als kok op gedaan bij Instock, een restaurant waar met de rest levensmiddelen uit de supermarkten wordt gekookt. Op dit moment staat ze in de keuken bij Op het Dak en daar komt ze vaker Annette tegen. Annette werkt namelijk al jaren als vrijwilliger op de DakAkker, het grootste landbouw dak in Europa gelegen hier in Rotterdam waar groente en eetbare bloemen worden verbouwd.

Annette BehrensAnnette Behrens (DE, 1979) is een beeldend kunstenaar die met fotografie, video en tekst aan langlopende documentaire projecten werkt. Haar projecten resulteren in publicaties en installaties. Annette deconstrueerd de vaak een-dimensionele representatie van universele onderwerpen en legt zo een gelaagde, gecompliceerde werkelijkheid bloot. Ze gebruikt persoonlijke, historische en sociale invalshoeken om verschillende perspectieven te onthullen en te bevragen. Annette's werk is onder andere geëxposeerd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en tijdens de Photomonth Krakow in Polen. In 2016 won ze met haar boek '(in matters of) Karl' de Historic Book Award tijdens het Fotofestival Les Rencontres de l'Arles. Behalve het initïeren van haar eigen projecten geeft ze regelmatig les als docent voor fotografie (theorie en geschiedenis). Annette heeft als gast docent onder andere voor AKV St. Joost Breda (BA en MA) gewerkt, bij de Willem de Kooning Academie en Syracuse University/NY gewerkt. 

 

 

 

 

 

 

Carina HesperCarina Hesper (NL, 1983) challenges the viewer to get actively involved in her work that often is about people with a special or marginal position in society and vulnerable locations and themes like burned down houses and rescued food. This results in works of art and design that are confrontational rather than comfortable, compelling the viewer to take a stand, and to reflect on social issues and developments.

Carina graduated Cum Laude from the ArtEZ Institute for the Arts in Arnhem, The Netherlands. She has exhibited her work in The Netherlands, Belgium, France, Germany, Austria, Switzerland, Spain, Brazil, The United States and China. She was nominated for many prizes - and recently won the jury prize at the European Design Awards with her multi-sensory book Like a Pearl in my Hand.